Welkom Fotoalbum Dagboek Gastenboek !? Krijn ?! Stamboom
Krijn

Een niet alledaagse naam, inderdaad. Maar wel mooi, toch ?

Hoe zijn wij aan deze naam gekomen vraagt iedereen zich af. Wel hier zullen we het even vertellen:

In 1317 was er in Viversel (een dorpje van Heusden-Zolder) het mirakel van de bloedende hostie. Toen in 1979 het mirakelspel voor de eerste keer werd georganiseerd, bleef het daar niet bij. Het werd een vijfjaarlijkse traditie om het hele dorp om te toveren in een Middeleeuwse scène. Er zijn 7 opvoeringen voor telkens ruim 1200 toeschouwers. Meer dan 150 acteursvrijwilligers uit het dorp Viversel werken mee aan het mirakelspel. (Cfr. Passiespelen Oberammergau). De miraculeuze hostie wordt nog steeds bewaard in de Hasseltse Quintinuskathedraal. In 2010 zal het mirakelspel opnieuw gespeeld worden van 5 tot 15 augustus.

In 2005 zijn we naar het speltakel gaan kijken en speelde "Krijn van het Molenveld" een grote rol in het verhaal. Die naam is ons blijven fascineren en hebben we toen al op ons lijstje van kindernamen gezet. Dus we hebben niet de eerste beste voornaamwoordenboek genomen om een naam te kiezen. Maar er zit ergens een Mirakel in :-)

De geschiedenis van de naam Krijn hebben we ook even opgezocht:

Quirinus was oorspr. de oorlogsgod van de Sabijnen (wel verklaard als 'lanszwaaier'). De inwoners van de Sabijnse stad Cures werden Quirites genoemd. Quirinus werd later een bijnaam van Romulus en Augustus. Het voornaamste heiligdom van Quirinus lag op een van de Romeinse heuvels, daarom Quirinalis genoemd (hier ligt het tegenwoordige Quirinaal). Een ander voorbeeld van een Romeinse Quirinius is de stadhouder van Syrië in de tijd dat Christus geb. werd (Luc. 2, 2). Heiligennaam: 1) Quirinus van Neuss (aan de Rijn); martelaar in Rome tijdens keizer Hadrianus (ca. 130). De verering verbreidde zich in sterke mate in de Rijnstreek. Kerk. feestdag: 30 maart, in Neuss 30 apr. De hulp van St.-Quirinus van Neuss werd ingeroepen bij huidziekten, vandaar de vroegere verklaring (Becanus) van de naam: Quirijn = werin, d.i. `hij die (ziekte) afweert'. Andere heiligen van deze naam zijn: Quirinus, bisschop van Siscia (Sissek, in voormalig Joegoslavië); kerk. feestdag: 4 juni; Quirinus van Malmédy, zo genoemd omdat zijn relikwieën in de 9e eeuw werden overgebracht naar het klooster Malmédy. Kerk. feestdag: 11 okt. De naam kwam in onze streken op in de 15e eeuw, blijkbaar door de verbreiding van de verering. Bijv. in 1413 werd in Keppel een altaar geconsacreerd, o.m. ter ere van St.-Quirinus (Patrocinia 210). Verschillende vormen van de naam waren in gebruik: in het z. Corijn, Karijn = Crijn, Quyryn, Hasselt 1423 (Roelandts, 1951, 14); Best 1459: Akarinus dictus Krijn; in Ze. en Holl. in de 16e eeuw: Quirijn, Crijn, Krijn; in de 17e eeuw o.m. Quiring(h), Quiryn. Vr. vormen verschijnen in de 16e en vooral in de 17e eeuw: Quirina, Quirijntgen, Ouirijne, Crijntge, Crijntje, Krijntje, Krinne, Crina.